Home
Kunstgeschiedenis
   
--- Uitverkocht ---
   

Geschiedenis van de Nederlandse quilt


An Moonen
  Eerste druk:
december 2008
Uitvoering:
gebonden, nur 645
ISBN:
978-90-75879-414
Prijs:
€ 37.00
Geschiedenis van de Nederlandse quilt   Het maken van een doorgestikte deken of lappendeken kent een lange geschiedenis. In ons land dateren de oudste vermeldingen van de ‘culte’ – het Nederlandse equivalent van het Engelstalige woord quilt – uit de dertiende eeuw.
De oorspronkelijke zijden culte – een product voor de adel en de rijken – werd aan het einde van de zeventiende eeuw verdrongen door de grote import van Indiase handbeschilderde katoenen sits door de Verenigde Oost-Indische Compagnie.
In de achttiende eeuw maakten de grote hoeveelheden sits en bedrukt katoen in Europa dat vrouwen een techniek ontwikkelden waarmee van de overblijvende lapjes een deken of sprei werd gemaakt. Aanvankelijk werden in ons land slechts driehoeken aan elkaar genaaid in een licht-donker patroon, maar al spoedig ontwikkelde zich een manier om ook andere vormen tot zijn recht te laten komen in een groter geheel.
Vele dessins die ontstonden, herkennen we achteraf als typisch Nederlands. Ze hebben een voorbeeldfunctie gehad voor de quilts die later in de VS werden gemaakt. Sommige patronen zijn klaarblijkelijk door emigranten meegenomen en daar een nieuw leven ingeblazen.
De inventarisatie van de nog bestaande Nederlandse antieke quilts in musea, landhuizen, kastelen en bij particulieren heeft geresulteerd in een gedegen overzicht. Er is nu een referentiekader waarbinnen antieke quilts met elkaar kunnen worden vergeleken. Tevens zijn ze een inspirerend voorbeeld voor de vele quilts die tegenwoordig in binnen- en buitenland worden gemaakt. De gebruikte materialen, de patronen en de wijze van vervaardiging krijgen uitgebreid aandacht.
 
  Recensies   --
 
 
Uitgeverij Van Gruting
  Albert van Dalsumlaan 613, 3584 HN Utrecht
Telefoon: (+31)(0)30 737 03 40
E-mail: info@vangruting.nl